BMSC : Berusaha Cari Jalan

Bayangkan satu hari, anda mahu menuju ke satu destinasi yang sangat penting.

Untuk tiba ke destinasi itu, anda perlu melalui satu jalan, dan setibanya anda di sana, anda mendapati bahawa jalan itu telah pun ditutup.

Siap ada papan tanda, “Jalan Ditutup”

RoadClosed16

Kalau jalan itu ditutup, takpa lagi. Boleh cari jalan lain. Tapi kalau jalan menuju syurga dah ditutup, camne?

Maka, apakah tindakan anda ketika itu?

Adakah anda akan berpatah balik, cari jalan lain Atau anda langgar je papan tanda itu?

Walau apapun yang berlaku, usaha usaha usaha cari jalan sampai tiba ke destinasi tu.

Quote ni Best.

Ketika saya belajar di Kolej Profesional MARA Bandar Penawar, saya telah bertemu dengan satu kata pujangga yang telah mengubah cara fikir saya dalam mencari solusi.

Apa itu?

“If plan A didn’t work, the alphabet has 25 more letters! Stay cool!

Betul! Sekiranya pelan A tidak menjadi, kita ada banyak lagi pelan yang boleh dirancang untuk menjayakannya!

Dan paling penting, setiap masalah, pasti ada penyelesaiannya.

Tidak ada duit. Duit boleh dicari. Boleh pinjam, boleh kerja part time, boleh buat jualan preloved item, boleh buat dropship.

Syafiq Aizat Mahamad Fuad

Tidak ada ilmu? Ilmu boleh dicari. Boleh google, boleh tanya mereka yang lebih arif, boleh baca buku, boleh berguru.

Setiap masalah, pasti ada penyelesaian. Setiap penyelesaian itu bermula dengan saya.

Saya yang berusaha mencari jalan!

Syafiq Aizat Mahamad Fuad
Kachak Itu Membacha!


Artikel ini merupakan petikan daripada buku Berfikir Macam Seorang Champion. Dapatkan di pasaran. Klik link berikut : 0173210218

Syafiq Aizat Mahamad Fuad

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s