Cerita Budak Sekolah Rendah dan Rukun Islam

Dengan nama Allah, semoga kalam ini lebih baik dari semalam. Semoga Allah merahmati.

Sudah beberapa hari sejak entri Nasyid Video Best Ever Contest dilancarkan di laman ini. Entah, aku tak tahu berapa banyak sambutan yang akan aku terima. Semoga ramailah yang nak masuk pertandingan tu  ye. Ya, anda yang sedang membaca artikel ini juga diwajibkan masuk. Ini satu paksaan. J

Solat : kewajipan yang kian dilupakan

 

Teringat saat aku masih lagi bergelar budak hingusan di Sekolah Kebangsaan Sanglang, ustaz sering bertanya, “Siapa yang tahu Rukun Islam ada  berapa dan terangkan kat ustaz. Siapa jawab betul, ustaz belanja ais krim.”

Itulah ganjaran yang ditawarkan kepada budak hingusan seperti aku dan rakan sekelas. Ais krim kon itu  merupakan makanan kegemaran yang paling digilai oleh kami. Zaman aku kecik-kecik dulu, memang tak mampu nak makan air krim Cornetto apatah lagi ais krim Magnum. Kami cuma mampu beli ais krim di dalam kon yang berharga dua kupang (dua puluh sen). Itu pun pak cik ais krim jual lepas hari persekolahan atau  masa hari sukan.

Semua orang berebut-rebut nak jawab, sebab ganjarannya adalah ais krim. Ais yang berkrim, bukan ais ketul tau.

Dalam keriuhan nak menjawab soalan ustaz, pelbagai jawapan yang diajukan.

“Rukun Islam ada enam ustaz.” Kata seorang teman.

“Weh, rukun Islam ada lima la.” Tambah seorang teman lagi, membetulkan temannya yang tersalah. Maka dua orang ini pun berkelahi, saling menegakkan pendapat masing-masing.

Apabila ditanya, apakah yang terkandung di dalam Rukun Islam. Berlaku campur aduk antara Rukun Islam dan Rukun Iman. Ye lah, budak sekolah rendah yang masih berhingus. Jawab pun main hentam keromo aja. Aku pula, diam seribu bahasa  dan ‘berlagak matang’ kerana malas nak jawab. (ceit, padahal bukan main lagi hang control macho depan budak perempuan paling top dalam kelas 6 Malinja!)

Lalu ustaz  pun memberikan jawapan yang paling tepat. Semua tak dapat makan ais krim yang ustaz nak belanja. Padan muka!

Lalu  ustaz pun berkata, “Murid-murid, Rukun Islam ada lima perkara iaitu 1)Mengucap Dua Kalimah Syahadah. 2 ) Menunaikan solat Fardhu lima kali sehari dan semalam.  3) Berpuasa di bulan Ramadhan. 4) Membayar zakat. 5) Menunaikan fardhu haji jika mampu.”

Semua terdiam, mengira dengan jari. Ya, cukup lima perkara. Kelihatan beberapa orang pelajar terkumat kamit menghafal lima perkara itu, masih tak betah dengan hafalan asas itu.

“Kalau kamu tak buat lima perkara ini, maka kamu bukan seorang Islam.” Sambung ustaz lagi.”

Lalu, ustaz pun menyambung pengajarannya mengikut aturan silibus pada hari itu. Jadilah kami pelajar yang tekun dan khusyuk belajar. Itulah kita, sewaktu masih lagi digelar budak hingusan.

Tamat cerita.

Tapi itu bukan penghujung entri ini. Perbincangan kita masih belum tamat.  Muhasabah diri masih belum tamat. Entri yang panjang berjela ini masih belum dikonklusikan. Jadi,teruskan pembacaan.

 

Pembaca yang dirahmati Allah,

Solat subuh, zohor, asar, maghrib dan isyak. Total kesemua rakaat yang terdapat di dalam solat berjumlah 17 rakaat. Mengikut kiraan matematik tanpa menggunakan kalkulator, jika setiap rakaat mengambil masa 2 minit, maka 17 didarabkan dengan 2,jawapannya adalah 34 minit. Tetapi hakikatnya solat kita hanya mengambil masa 4 minit secara purata. Bahkan ada yang hanya mengambil masa 1 minit dan 30 saat untuk solat. Dahsyat!

 

Solat merupakan suatu kewajipan yang telah diamanahkan kepada kita. Menjaga solat sama seperti kita menjaga agama dan jika solat sering diremehkan,ini juga bermakna kita meremehkan agama.

Malah, Rasulullah s.a.w pernah bersabda akan kepentingan solat itu sendiri.

Rasulullah s.a.w bersabda, “Solat itu tiang agama, sesiapa yang mendirikan solat maka dia telah mendirikan agamanya dan sesiapa yang meninggalkan solat maka dia telah meninggalkan agamanya.”

Adakah anda dan saya mahu menjadi orang yang meremehkan agama, merendahkan martabat agama Islam.?

Di dalam rukun Islam, solat adalah suatu tuntutan yang tidak dapat dikecualikan dalam apa jua situasi sekalipun kerana itulah ia berada di tempat kedua selepas mengucap dua kalimah syahadah. Selain dari kalimah syahadah dan solat, perkara lain ada pengecualian.  Untuk kefahaman yang lebih mudah, perhatikan hierarki Rukun Islam.

  1. Mengucap dua kalimah syahadah (perlu untuk masuk Islam, tiada kalimah maka tidak masuk islam. Walhal ana mendengar ustaz di masjid mengatakan bahawa jika seorang yang nak masuk islam mengucap satu kalimah sahaja seperti “Aku bersaksi bahawa tiada tuhan disembah selain Allah” dan mati sebelum mengucap kalimah kedua maka dia tidak boleh dikebumikan dengan cara Islam. Wallahualam)
  2. Solat 5 waktu (solat 5 waktu adalah kewajipan yang perlu dipenuhi samada kita sihat mahupun sakit, dikala aman mahupun peperangan, dikala mastautin mahupun musafir, kaya mahupun miskin)
  3. Menunaikan zakat harta/badan (zakat dikecualikan kepada orang fakir dan tidak berkemampuan serta pengecualian yang mengikut syarak)
  4. Berpuasa di bulan Ramadhan (puasa di bulan Ramadhan dikecualikan kepada orang yang sakit, tidak mampu, serta pengecualian yang mengikut syarak)
  5. Mengerjakan haji (haji tidak diwajibkan ke atas orang yang tidak berkemampuan dari segi harta mahupun fizikal serta pengecualian yang mengikut syarak)

 

Tiada pengecualian untuk kita meninggalkan solat dengan sengaja kecuali bagi kaum perempuan yang uzur sahaja.  Justeru, apa alasan kita?

Ayuh, paksakan diri untuk solat jika malas dan ingatlah, Allah sentiasa bersama-sama kita.

Semoga sukses di dunia dan akhirat!

 

Salam cinta dari Ibnu Fuad.

Nota : Artikel ini merupakan artikel kolaborasi bersama dengan sebaikbaikcahaya.wordpress.com

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s