sejenak di KMK

Assalam..

 

Saat aku sedang mengemudi check point 11 semasa berlangsungnya Kembara Jiwa atau Explorace di Kem Minda Kreatif yang diadakan di Eagle Park Resort,Bukit Ayer di Perlis,,Untuk meluluskan mereka mendapat klu yang seterusnya,mereka diwajibkan untuk menjayakan aktiviti regu.Regu..?jangan tannya aku,tak tahu macam mana nak explain.Regu merupakan satu aktiviti di mana peserta perlu membuat gaya dan membiarkan rakan-rakan mentafsir apakah gaya tersebut.Hingga akhirnya,konklusi ataupun ibrah islamiyah yang dapat diambil dari aktiviti tiu ialah,

“untuk menyampaikan yang telah menjadi tanggungjawab kita sebagai muslim, ianya perlu kepada kepelbagaian cara yang perlu diteroka dan diimplementasikan salaras dengan cabaran dunia hari ini. Antum patut bersyukur di mana antum telah dibesarkan dan dididik dengan pendidikan islam yang membentuk diri antum hingga ke hari ini. Berbanding dengan mereka yang tidak dibesarkan di dalam kalangan orang yang melaksanakan agama.antum patut bersyukur..Tugas antum jadi mudah,jadi antum akan diberi tugasan untuk menegur dan melaksanakan syiar Islam.TApi macam mana..? bila sampai masanya,antum akan belajar caranya..InsyaAllah..”  Demikianlah tazkirah panjang yang berjela-jela..heh3..Biarlah tazkirah panjang pun,asalkan ibrah game ni sampai kat sanubari mereka..

Lalu,aku ditanya seorang sahabat atau lebih dikenali sebagai pak cik Johari.Kebetulannnya menemani aku dan memerhati aku menjadi tunggul kayu di check point tersebut…

“kat mana anta dapat fikrah ni..?”

Terkejut gak bila ditanya tentang soalan berapi tu…Maka aku berkata…
To be continued

“”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s