moralnya…..dalam berdakwah

bismillah.

Dengan nama Allah yang Maha genius.,

Aku mohon,berikanlah aku kekuatan untuk menyampaikan kalamMu di dunia.Anugerahkan aku kesabaran.Moga kalimahMu sentiasa di dalam hatiku..

Selesai aku menandakan insan terpilih di dalam gambar ni yang diupload di Facebook.Muncul satu komen dari insan yang dikenali dan namanya pun pelik..Walaupun pelik,nama itu sesuatu yang indah.Nama itu anugerah kan?

rupanya,yang komen tu dari Mat Salleh..

Mr Rr:Nice…poverno…

bila aku baca,terkejut.Aku berfikir,”Ape kehalnya Mat Saleh ni.Takkan nak cari pasal kot.”

Dalam hati,api dah menyala,macam kena tuang minyak je.Sahabat aku,dah mengamuk dah dan disertakan pakej berganda maki-maki lagi.tapi,fikiran aku masih lagi melayang.memikirkan kalimah poverno.Apa bendanya tu?proverb ke?proverniomania ke?

lantas,jiwa mudaku pun berkata,lantaklah apa maksud frasa tu.Aku pun membalas,aku tanya,

aku:(dalam bahasa ingeris)kenapa cakap macam tu.

sahabat aku dah attack ayat baik punya.Memang mat saleh tu pun dah saling tembak menembak sumpah seranah yang diimport dari dunia syaitan.Aku bagi sindiran dekat mat Saleh tu,

Aku:One day,your son or your dauhgter your father or yourself will die in the same way this girl die.then,u know what im gonna said,”nice pic dude.pretty head.”

mendoakan kematian orang pulak.(JAngan tiru macam saya,mendoakan kematian.)nauzubillah.

akhirnya,mat Saleh tu perasan bahawa kami dah salah anggap kenyataan dia.dipendekkan cerita.rupanya kami saling salah faham.mat Saleh tu cakap nice maksudnya cantik bukan bermaksud untuk menghina.poverno pula bermaksud person needs help meanthat girl need help.poverno tu bahasa itali..

huhu,akhirnya,muncul insan yang sudi menerangkan tentang status bahawa semua islam itu bersaudara.segala persengketaan pun terungkai.kadang-kadang aku masih tersenyum bila teringat benda ni.

Moralnya,

  1. Sabar itu sebahagian daripada iman.
  2. Diam itu banyak hikmahnya.
  3. diplomasi dengan orang bukan islam..

4 thoughts on “moralnya…..dalam berdakwah

  1. ala bro…

    moral yg aq dpt lihat dr kaca mata aq ialah….

    kalau xtahu term tu, carila kt GOOGLE (dh alang2 ade internet kn….)

    kn dah gadoh….huhu

    anyway, salam ukhwah fillah

    dari : the SILENT STALKER (^_^) hehe

    • thanx silent stalker..
      memang salah jugak tak berdiplomasi..
      kalau awal2 kitorg berlembut…
      mesti mat saleh tu da masuk islam.
      besar pahala tu..

      • ur welcome….!

        er….”mesti mat saleh tu da masuk islam”?

        mcm yakin sgt je bunyinye…

        hm…dah berapa org bukan islam en. aeizat telah berjaya islamkn? kembalikan mereka kpd agama fitrah mereka, berpegang pada kalimah syahadah…

        mesti hebat en. aeizat ni kn? (^_^)v peace!

        p/s – awk on9 24 jam ke? cpt je reply komen sy…

    • bukanlah bermaksud saya telah islamkan berapa ramai orang bukan islam..
      apa yang saya ingin saya katakan,seandainya kami berlembut,mungkin,
      hidayah Allah jatuh tepat ke hatinya…
      pernah dengar cerita seorang pembuat meriam kerajaan Sultan Muhammad al fatih..?
      sultan Muhammad berdiplomasi yang akhirnya membuatkan si pembuat meriam itu tertarik untuk memeluk islam..
      Islam dilihat pada dua benda oleh orang bukan islam..
      keganasan dan kelmbutan…
      tak percaya,tanyalah mereka sekarang jua,maksud saya,orang bukan islam di luar negara.
      bukan orang islam di Malaysia.
      jika di malaysia,mereka pun sudah sebati dan faham budaya kita sebagaimana kita memahami budaya mereka..
      ini kerana,yahudi benar2 memainkan peranannya utk menitipkan rasa benci pada islam..

      p/s: sekarang memang la online12 jam..sebab dalam cuti sem lagi..kalau dah masuk kuliah,asenya 12 jam seminggu la on9…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s